Wednesday, September 24, 2008

Antara Restoran INDIA VS. Restoran INDIA MUSLIM (Mamak) di Malaysia

Penerangan dari Pengarah Perhubungan Awam dan Komunikasi Media Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

Seperti yang anda sedia maklum, lewat ini, wujud begitu banyak restoran- restoran INDIA yang menggunakan nama-nama berunsur Islam dan Melayu (Sri Pelita dan lain-lain) untuk mengaburi mata pengguna Islam.

Memang tepat dakwaan yang mengatakan bahawa Restoran Lotus dimiliki oleh orang yang beragama Hindu walaupun makanan yang disajikan saling tak tumpah seperti makanan orang-orang INDIA MUSLIM.

Menurut pengamatan PPIM, restoran-restoran yang dimiliki oleh orang beragama Hindu akan dimulakan setiap pagi dengan upacara memecahkan kelapa dan premisnya akan direnjis-renjiskan dengan air dan sejenis serbuk.

PPIM telah dimaklumkan oleh pengguna-pengguna Islam bahawa air tersebut merupakan air kencing lembu dan serbuk itu pula merupakan najis lembu yang telah dikeringkan. Kadangkala, makanan yang telah siap dihidangkan turut juga direnjiskan dengan air dan serbuk ini. Mungkin untuk membawa keberkatan.

Sebagai pengguna-pengguna Islam yang peka, sudah menjadi tanggungjawab kita bersama untuk membantu perniagaan saudara-saudara seagama kita. Bukanlah niat PPIM untuk mewujudkan perasaan benci sesama masyarakat Malaysia yang berbilang kaum dan agama, namun saya berpendapat bahawa motto "Muslim business comes first" haruslah menjadi amalan kita.
:: di celah-celah kehidupan

No comments: