Saturday, April 10, 2010

SARAPAN PAGI SEORANG MENTERI BESAR.

----- Original Message -----

"Sewaktu kami sekeluarga berkunjung ke Kota Bharu Kelantan pada cuti sekolah bulan lepas, kami sekeluarga sarapan pagi di gerai berhampiran hotel penginapan. Kami sekeluarga terkejut dan rasa terharu bila kami dapati MB Kelantan tengah sarapan pagi di gerai tersebut berseorangan tanpa pengawal peribadi dan pegawai kerajaan Kelantan.

Malah beliau terlebih dahulu menegur dan memberi salam kepada kami sekeluarga serta mengajak kami sekeluarga makan bersama-sama dimeja beliau sambil berborak bertanyakan dari mana, bagaimana perasaan kami bila berada di Kelantan dan banyak lagi.

Ketika berborak, beliau tiada sedikit pun menyentuh soal politik atau cerita perkembangan terkini di Negeri kami (Negeri 9). Malah beliau berterima kasih kepada kami kerana sudi datang dan lihat sendiri keadaan di Kelantan daripada membaca di akhbar atau melihat di TV.

Malah kami sekeluarga rasa lebih terharu bila beliau bayar kami sekeluarga makan pada pagi itu."

*MB Negeri saya sendiri pun susah nak jumpa kecuali ada majlis rasmi yang ada publisiti sahaja.

Entry di atas saya panjangkan dari email yang di terima, satu penghormatan daripada insan yang bertuah kerana dapat bertemu dengan Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat secara tidak sengaja semasa lawatan beliau sekeluarga ke Negeri Kelantan. Dan mungkinkah kita akan bertemu dengan Menteri Besar negeri2 yang lain dalam keadaan begini...?


No comments: