Sunday, February 21, 2010

MPP UIAM fokus pada perkhidmatan, bukan pada program.

Assalamualaikum & salam ceria...

Dilihat ramai mahasiswa yang masih tidak faham dengan kewujudan MPP di kampus masing-masing khususnya mahasiswa UIAM . MPP UIAM atau lebih mesra dengan panggilan SRC bukan seperti persatuan-persatuan atau kelab-kelab lain . SRC adalah satu organisasi yang melibatkan barisan kepimpinan mahasiswa yang dipilih oleh mahasiswa dengan pengundian melalui proses demokrasi untuk membawa suara mahasiswa di kampus dan menjadi suara mesyarakat di peringkat nasional .


Namun , gerakan MPP hari ini dilihat sebagai satu kelab yang gemar membuat program yang banyak dan besar oleh mahasiswa kampus . SRC IIUM dilihat sebagai antara kelab yang paling aktif menganjurkan program . Sangat dikesali fungsi kewujudan SRC tidak digunakan semaksimum mungkin oleh mahasiswa UIAM .

Pihak pentadbiran pula terlalu menekankan program itu dan program ini . Dengan bajet yang tidak seberapa , SRC perlu berusaha keras untuk menjayakan program-program yang dirancangkan seperti dalam takwim sehingga sedikit terpesong daripada matlamat sebenar kewujudan SRC . Sedangkan SRC sebenarnya bersifat objective-oriented dan bukannya program-oriented .

Perlu dijelaskan bahawa SRC dipilih oleh mahasiswa , bukannya orang pejabat yang melantik mereka . SRC membawa kabinet mereka dengan cara mereka sendiri , pihak pentadbiran kampus melakukan kerja-kerja mereka dengan cara tersendiri . Tidak perlu wujud campur tangan daripada pihak pentadbiran . Inilah dikatakan universiti diliwat .

Saya optimis dan yakin SRC kali ini lebih terkehadapan dengan membawa isu-isu mahasiswa dan respon terhadap isu-isu nasional kerana masyarakat mendambakan suara pelajar yang dikategorikan sebagai suara intelektual . Sejak 2 tahun ini, SRC lebih fokus pada kebajikan dan masalah yang dihadapi pelajar dan bukan hanya menganjurkan program semata-mata. Semoga pelajar mendapat manfaat darinya.Dikemaskini dari sumber:
SMiLe4aLL
http://hafizfillah.blogspot.com

No comments: